Hotel Nova, Máramarossziget, MáramarosHotel Nova
Hotel Nova
Hotel Nova
Hotel Nova
Hotel Nova
Hotel Nova

Börtönmúzeum
(1 km a Nova HOTEL-tol)

A városközpontban lévő monumentális épület 1896-1899 között épült, de politikai börtönként a  II. Világháború után kezdett működni. A kommunista vezetés a román értelmiségi, vallási és politikai elit számára tartotta fenn a máramarosszigeti börtönt, falai között miniszterek, tábornokok, egyetemi professzorok, püspökök sínylődtek. Itt raboskodott az 50-es évek elején Márton Áron (1896-1980) püspök valamint  Iuliu Maniu (1873-1953), a Nemzeti Parasztpárt elnöke is.
A kommunista rendszer kegyetlenkedéseiről  hirhedt börtön a 90-es években  alakult át múzeummá. A cellákból kiállítástermeket alakítottak ki. Némelyikben az eredeti berendezés tekinthető meg, máshol fotókiállítás, plakátgyűjtemény látható, de megtekinthető a hajdani kinzóterem és az őrszoba is. A súlyos, tömör vasból készült cellaajtók nyikorgása hátborzongató hatást kelt. Az udvaron elhelyezett márványtáblán a börtön áldozatainak hosszú névsorát olvashatjuk, illetve megtekinthetjük a börtönkápolnát is.
Az igényesen kialakított,  román Terror Házaként is emlegetett börtönmúzeum méltó emléket állít a kommunizmus áldozatainak.